Muukalaisen demonisointi ja "lopullinen ratkaisu"

 

Sosilogit ja psykologit ovat tutkineet paljonkin autoritaarista persoonallisuustyyppiä. Ajan myötä on tapahtunut muuttumista narsistiseen suuntaan.

Hieman pelkistäen voisi sanoa, että malli, jolla rasismia ja väkivaltaa rakennetaan, on muukalaisten demonisointi. Vääränvärinen ja väärää kulttuuria edustava muukalainen verhotaan peittävään disinformaatioon. Hänet epäinhimillistetään edustamaan pahaa, uhkaavaa ja jollakin tavalla väärää. Yksittäinen ihminen häivytetään pois ja tietyt piirteet yleistetään koskemaan koko joukkoa.

Kuten tiedämme, on taloudellisesti tai polittisesti vaikeana aikana syntynyt rasismia muukalaisia kohtaan. Historiallisessa menneisyydessä joissakin valtioissa valtakoneisto käytti muukalaisia sijaissyyllisinä. Kansalaisten turhautunut ja pelokas vihamielisyys  ohjailtiin kohdistumaan ulkoiseen uhkaan.

Esimerkiksi historian tuntemissa juutalaispogromeissa 1800-luvun lopulla ja toista maailmansotaa edeltävinä vuosikymmeninä, kansallismielinen oikeisto provosoitiin juutalaisten kimppuun. Juutalaispogromeissa tavoiteltiin paikallisesti  "lopullista ratkaisua".  Tavallisten kansalaisten pelot, viha ja muukalaiskammo ohjattiin juutalaisiin. Tuhoavalle  tunneperäiselle kiihkolle osoitettiin hyväksytty ja moraalisesti perusteltu kohde.

Tämän päivän rasistit ja äärikansallinen oikeisto kalastelee samanlaisissa vesissä. Menetelmät ovat pitkälti samoja.  Ja välineet ovat samanlaisia. Disinformaatio, pelon lietsonta, muukalaisviha ja moraalinen oikeutus, jolla pelastetaan kotimaa uhkaavalta viholliselta. Ja  "kansan syvien rivien"  viisaudelle annetaan oikeus toteuttaa ikiaikaista ymmärrystään. Pelistä puuttuu enää rotuopilliset korostukset perimän heikkoudesta ja kulttuurien eriarvoisuudesta ja muukalaisten sivistytason alhaisuudesta.

Väitänkin, että samankaltaiset persoonalliset piirteet voivat toisenlaisissa olosuhteissa ja sopivien ehtojen vallitessa, johtaa myös tämän päivä äärikansallisia ja rasistisia piirejä vainoon, viharikoksiin ja jopa juutalaispogromien kaltaisiin tekoihin. Taustalla on autoritaaris-konservatiivisia persoonallisuuspiirteitä ja pelkoa ja sen synnyttämää vihaa.

Jos kasvava määrä tavallisia kansalaisia ajautuu tunneperäisen kiihkoilun tielle ja ottaa ratkaisuissaan välineiksi pelkoa ja vihaa, uskoo yhteen totuuteen, valmiiksi annettuihin ratkaisuihin ja kurin ja järjestyksen välttämättömyyteen, olemme menettämnässä taistelun avoimen yhteiskunnan puolesta.

Hälytyskellojen tulisi soida ajoissa maltillisessa oikeiston ja sivistysporvareiden joukossa. Kansallismielisten sumuverho manipuloi oikeistoa sulkemaan silmänsä äärioikeiston tuhoavilta opeilta. Oikeiston tulisi marginalisoida ajoissa pois äärioikeistolaiset virtaukset. 

 

riippulukonaukaisu
Sitoutumaton Lahti

Eläkkeellä. Entinen ammattiaineiden opettaja. Riippumaton puna-vihertävä arvoliberaali.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu